Clauze abuzive în contractele de credit

Ce sunt clauzele abuzive?


Orice clauză care nu a fost negociată direct cu consumatorul, care prin ea însăși sau într-o interpretare unitară a contractului creează un dezechilibru semnificativ în defavoarea consumatorului este considerată o clauză abuzivă.
Legislația în materie conturează astfel o măsură de protecție în relațiile cu profesioniștii, care deseori, își folosesc poziția superioară la încheierea contractului pentru a forța consumatorii în contracte de adeziune menite a exploata.


Cum identificăm o clauză abuzivă?


Legea nr. 193/2000 instituie un cadru de cerințe în calificarea clauzelor din contractele de adeziune ca fiind abuzive. Cu titlu exemplificativ, sunt considerate clauze abuzive:

  • clauzele care permit modificarea unilaterală a contractului;
  • clauzele care obligă consumatorul la executarea prestațiilor și în situația în care profesionistul nu își execută propriile obligații, dau dreptul exclusiv profesionistului de a interpreta clauzele contractuale;
  • comisionul de administrare;
  • comision de rambursare anticipata;
  • comisionul de analiză dosar sau acordare credit;
  • comisionul de gestiune;
  • dobândă contractuală variabilă;
  • declanșarea scadenței anticipate;


Care este aplicabilitatea lor în contractele de credit?


Din nefericire, domeniul bancar este împânzit de contracte de adeziune, preformulate, care profită de starea de nevoie, dar și de nepriceperea, consumatorilor.
Clauze precum comisionul de administrare a contului din partea băncii, comisionul de risc (mai ales dacă au fost depuse garanții), comisionul de rambursare anticipată, comisionul de acordare credit, clauza de risc valutar (pentru creditele în valută), clauzele prin care este stabilită imputația plății, clauzele privind dobânda (mai ales în cadrul societăților de tip IFN) sunt abuzive prin dezechilibrul pe care îl cauzează asupra raportului juridic normal dintre părți, deseori prin obligațiile ce incumbă consumatorul, fără ca banca să aibă o contraprestație naturală.


Cum vă puteți apăra împotriva clauzelor abuzive?


Remediul natural este introducerea unei acțiuni în constatare a nulității absolute a acestor clauze. Pentru a evita orice probleme și pentru a asigura conformitatea cu legislația, este recomandat să apelați la un avocat specializat. Acesta vă poate ghida și asista în toate etapele procesului de schimbare a administratorului. Echipa MICULA dispune de o experiență vastă în acest domeniu și poate oferi suportul necesar pentru a asigura o tranziție fără probleme.


Pentru asistență și consultanță în schimbarea administratorului societății dumneavoastră, contactați Cabinetul de Avocatură MICULA la telefon 0767.182.387 sau prin email la contact@micula.eu.

Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *